LOADING

Type to search

Olejek konopny jako innowacyjne rozwiązanie w kosmetyce

Olejek konopny jako innowacyjne rozwiązanie w kosmetyce

Kasia Luty 11, 2019
Share

Współczesna kosmetyka ciągle poszukuje nowych i bardzo skutecznych substancji do zastosowania. Klienci chętnie wybierają kosmetyki pochodzenia naturalnego, które posiadają wiele substancji aktywnych. Ostatnimi czasy coraz bardziej modne jest stosowanie olejku konopnego.

Olejek konopny: czym jest?

Pierwsze skojarzenia z olejkiem konopnym na pewno nie dotyczą jego zastosowania w dziedzinie kosmetyki. Olejek konopny nie pochodzi z konopi indyjskich (które mają właściwości narkotyczne), lecz z odmiany konopi siewnych. Najcenniejszy i najbardziej odżywczy jest olejek tłoczony na zimno i nierafinowany. Konopie siewne pochodzą ze Środkowej Azji, gdzie wykorzystywano je do łagodzenia zmian skórnych oraz produkcji papieru. W Europie dopiero niedawno zyskały popularność — wcześniej stosowano je tylko w przemyśle chemicznym jako składnik lakierów i farb.

Dlaczego warto stosować olejek konopny?

W preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry z problemami dermatologicznymi często wykorzystywany jest olejek konopny. Maści lub kremy na bazie oleju konopnego (17-20%) na szeroką skalę stosowane są u chorych na atopowe zapalenie skóry, wyprysk lub łuszczycę. Preparaty te zmniejszają zaczerwienienie i pogrubienie miejsc zapalnych, a także niweluje problematyczny świąd. W kosmetyce łączy się olejek konopny ze środkami odbudowującymi barierę lipidową naskórka, zmniejszającymi utratę wody i ze środkami nawilżającymi. Olejek konopny w kosmetyce łączy się z alantoiną, woskiem białym, wazeliną, lanoliną. Do kosmetyków dodaje się najczęściej składniki pochodzenia naturalnego takie jak: wyciąg z szałwii, rumianku, dębu. Olejek konopny wykazuje także działanie o właściwościach filtra przeciwsłonecznego i zabezpiecza skórę przed działaniem promieni UV.

Olejek konopny w kosmetyce

Pośród wielu pozytywnych działań olejku warto wspomnieć o jego właściwościach kosmetycznych. Olejek przypomina sebum, które wydzielane jest przez ludzką skórę — prowadzi zatem do usprawnienia gospodarki lipidów, która jest bardzo ważna dla skóry łojotokowej, tłustej i mieszanej. Substancja ma zbawienne działanie na skórę, ponieważ wzmacnia naturalną odporność skóry na temperaturę lub silny wiatr. Pomaga przywrócić skórze elastyczność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dzięki przenikaniu do głębokich warstw skóry intensywnie ją odżywia. Poprawia także koloryt skóry i pomaga rozświetlić szarą i pozbawioną blasku skórę. Olejek konopny można dodawać do kosmetyków lub stosować bezpośrednio na skórę. Stosować go można także na włosy, którym doda blasku i ułatwi rozczesywanie. Wzmocni on włosy, będzie także zapobiegać ich łamaniu i wypadaniu. Wystarczy nałożyć olejek na całe włosy i po upływie około 30 minut zmyć delikatnym i naturalnym szamponem.

Tags:

Leave a Comment