Nadkwaśność i zgaga należą do niezwykle często występujących problemów – trudno spotkać kogoś, kto nie doświadczałby ich choć raz na jakiś czas. Ponieważ zaś powszechnie wiadomo, że im mniej przyjmuje się leków, tym lepiej, wiele osób zapewne zastanawia się, jakimi ziołami można leczyć tę przypadłość. Wydaje się, że pomocna będzie zwłaszcza mięta, która jest środkiem standardowo stosowanym na różnego rodzaju problemy trawienne, ale czy w tym przypadku będzie dobrym wyborem?
Warto wiedzieć, że przykre uczucie pieczenia za mostkiem i w przełyku, a także kwaśny posmak w ustach są spowodowane przez nadmierne wydzielanie soków żołądkowych, mających odczyn kwaśny. Dochodzi do tego na skutek przejedzenia, zwłaszcza przesadzenia z ciężkimi i tłustymi pokarmami, ale też wskutek jedzenia w pośpiechu, stresu czy pochylania się bezpośrednio po posiłku. W tym kontekście trzeba wiedzieć, że wszystkie zioła, jakie stosowane są na układ pokarmowy, w tym także mięta, wzmagają wydzielanie tych soków. Jakie to ma znaczenie jeśli chodzi o zgagę? Paradoksem jest to, że może ona zarówno pomagać, jak i szkodzić. Pomoże zwłaszcza wtedy, gdy będzie stosowana profilaktycznie, gdyż jeśli wesprze wydzielanie soków, poprawi trawienie i wówczas do zgagi może nie dojść. Jeśli jednak ktoś myśli, że uda mu się zwalczyć istniejące już pieczenie za pomocą picia tego ziela, to niestety musi się rozczarować. Mięta na zgagę z pewnością pomoże.
Dotyczy to zresztą wszystkich innych ziół, powszechnie stosowanych na układ pokarmowy. Zioła takie jak koper włoski, rumianek czy kminek pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co świetnie zapobiega na przykład zaparciom czy objawom niestrawności; zgadze też może przeciwdziałać, ale nie jest to remedium, po które można sięgać w zastępstwie leku kiedy już jej objawy się pojawią.
Oznacza to, że naturalne metody zwalczania zgagi niestety praktycznie nie istnieją. Picie wody czy mleka wcale nie przynosi ulgi. Pewną poprawą można poczuć, pogryzając migdały, które alkalizują organizm, ale nie należy spodziewać się spektakularnych skutków. Dużo lepiej jest więc zapobiegać pojawieniu się zgagi, także poprzez picie mięty i innych ziół, wspierających trawienie. Jednocześnie jednak trzeba pamiętać, że w przypadku dużych skłonności do zgagi, na przykład przy refluksie, picie ziół może potęgować problem i wówczas sięganie po środki wzmagające produkcję soków żołądkowych nie jest wskazane. Można za to zrobić wiele, by przypadłości tej po prostu unikać.